Followers

Monday, November 12, 2012

XX Versus XY

Salam alaik :) Semoga terus dalam rahmat Allah semua.

"..kain pelikat,kain batik.
U smart, saya memang cantik.."
[edited]

Tajuk catchy kemain.Macam belajar Human Genetic gayanya.Sebenarnya XX vs XY ini ialah 
tajuk forum sempena closing ceremony I-MAC, iaitu "Covering Aurah and Mualamat campaign" 
yang dianjurkan oleh MRC Mahallah Talhah. I'm covered, I'm Osem.


commitee of I-MAC 2012
Main Audi KOS melimpah dengan manusia yang dahagakan ilmu. Dan seperti biasalah, cik sisters memonopolikan kerusi yang banyak.Oh my brothers, where are you?? Oh ya, panelis semalam 
ialah Imam Muda Hassan dan Ustazah Noor Laila :) Depa osem kot! Patot ramai yang datang bak 
hang.Rugi sapa tak pegi, ilmu XX vs XY banyak jugak yang dapat walau banyak gelak sebab lucu.

                                                    ***************************
Ok,meh la nak share ye,sementara content forum tengah segar-bugar,mood pun tengah rajin taip.

“Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman, “Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci
 bagi mereka, sesungguhnya Allah Mahamengetahui apa yang mereka perbuat.”
 Katakanlah kepada wanita yang beriman, “Hendaklah mereka menahan 
pandangannya, dan memelihara kemaluannya.” (QS. an-Nur [24]: 30-31)

Ini ayat sedia maklum dan femes bila melibatkan muamalat untuk lawan gender.
Yang mana, untuk XX dan XY supaya tundukkan pandangan,sebab bermula dengan
pandangan, akan banyak berlaku masalah kalau tak jaga.So it's ok dan sangat disuruh 
oleh agama ada rasa malu bila jumpa atau kerja dengan laen gender.

Imam Muda Hasan ada kongsi 6 guideline untuk ikhtilat/pergaulan XX & XY;

1)Jaga aurat, tutup molek-molek apa yang patut tutup,jangan pakai seksakan orang.
2)Jaga pandangan, jangan tengok tak berkelip memanjang.Tunduk bos!
3)Tak bersentuhan. Kacawali darurat, seperti XX kena kidnap depan mata XY, jangan 
tengok je sebab kes tak nak sentuh, huish.
4)Bergaul atau jumpa sebab memang kena jumpa.Bukan sebab gatal nak jumpa saja2.
5)tak berduaan di tempat sunyi, ada setan teman ketiga.
6)tak lunakkan suara untuk perempuan. NO.NO.

Warghhh, banyaknya guideline nak berurusan dengan XX & XY ni. Takpe, Islam kan agama
yang nak jaga kita, 6 je pun, boleh- boleh, kita praktik sama-sama deh :)

Pesan Ustaz Hasan jugak dekat kita XX, dia analogikan jadi macam baju jenama Gucci ke apa
(tak taw sangat brand baju mahal ni) yang mana hanya yang kaya je mampu milik, bukan maen
kena sentuh dan test macam baju yang tengah sale @ bundle.

Untuk fitnah di FB, ustaz pesan buang semua gambar yang tak tutup aurat dan boleh timbulkan
fitnah supaya kita terlindung dari dapat dosa 24 jam dengan gambar kita itu.Nauzubillah.

Untuk part Ustazah Laila pulak,memang tak kering gusi sebab Ustazah telus je cakap.Osem!

Ustazah ada bagitahu kenapa XY secara psikologi dan kajian lebih cepat mati sebab...
XY ini pendengar yang sangat baik, dia dengar je XX duk potpet hari-hari memandangkan XX
pulak jenis suka cerita dan luah masalah, XY dengar dia save in memori, pikir banyak-banyak
then kena heart attack..Lucu dengar tapi adalah jugak betulnya.

Dan untuk karakter dan sifat XX dan XY pula, terutama dalam bergerak kerja.

XX memang jenis kelam kabut (memang kena akui) dan XY pulak jenis relax dan cool,
sebab XY ini lebih emosi tapi XY memang dilahirkan sebagai pemimpin, so XY walau diorang
relax je awal, tapi result@outcome kerja gempak.Hewhew.

Dan, untuk ini XX dan XY kenalah saling melengkapi.Itulah indah cipataan XX & XY oleh Allah.
Suka dengan status FB sorang sahabat yang merupakan MRC Maimunah :)

Maka XX dan XY kena terima perbezaan,cari titik persamaan dan hormati satu sama lain okeh.

Konklusi,

Bahagia itu dari dalam diri, bukan dengan harta yang banyak, perut yang kenyang, gaji tinggi,
dan sebagainya, ramai yang tak bahagia walau dah ada semua benda tapi still rasa empty.
Kerana bahagia itu dari hati kita, kita sendiri yang control bahagia dengan iman.

Kita ini banyak risau untuk banyak perkara yang berlaku tapi kita lupa dan kurang berdoa.
Ustazah pesan, jadi tanggunjawab kita untuk doa, doa dan doa sebab doa senjata Muslim.

Jangan tinggal baca Al-Quran dalam sehari, sebab al-Quran dapat jaga hati :)

Pheww, tahniah untuk yang berjaya habiskan entry yang panjang ini,moga bermanfaat.

p.s:anak dagang ini pulang bercuti barang 5hari,mau ke walimah naqibah.Musim kawen -.-

2 pengomen sporting!:

Hafiz Hilmi said...

Lawatan balas sambil belajar. Terima kasih dan semoga dapat manfaat.

-NotaKaki-

Sis Izzati said...

Jzzk utk lawatan balas.
Sama-sama dapat manfaat iAllah

 

Blog Template by BloggerCandy.com