Followers

Tuesday, September 4, 2012

Buat Junior Biomedical Science @ IIUM Kuantan

Pejam celik, celik pejam, makan bangun tidur.Cuti semester dah nak habis.
3 bulan yang cepat berlalu dan sememangnya rumah adalah destinasi percutian terbaik!

[kredit]
Jumaat nanti, saya akan kembali ke kampus tarbiah, UIA kuantan tanah jajahanku.
Laen untuk kali ini sebab bakalan menerima juniors di bawah satu bangunan Allied 
memandangkan kami batch biomedic GX 111 adalah batch pertama yang meraja
secara maharajalela di bangunan ini, seniors sebelum adalah di bawah Sciences :))

What the name of tiger Biomedic ni cikkak?? Jom kita bertaaruf.

Ahha, sejujurnya saya seperti anda, blurr tak tipu mengorek dan mencari erti course
biomedic selain mengguna khidmat Prof.Google untuk bertaaruf dengannya. Tak kenal
maka tak cinta kan dan sila letakkan cinta pada kos ini supaya kita semua jatuh chenta 
dan mencintai biomed setulusnya sampai grad ^__^

Biomedic ni mudah cakap la kan-Medical Science Research yang mana lebih kepada
research.So, pada yang tak suka sangat ekperimen segala bagai, buang jauh-jauh 
perasaan itu supaya anda teruja setiap kali masuk lab dan memakai kot putih yang 
osem sambil jadi nerd uji kaji itu dan ini dan bermain dengan test tubes, bertaaruf
dengan Mr. Skeleton dan Encik Froggy dan laen-laen dengan gembiranya.

Tu je petua bagi meneruskan perjuangan dalam bidang ini,ikhlaskan niat ^__^

Pada Sem 1,  kami 'hanya' ada 2 tough subjek iaitu epidemiologi dan biochemistry 1 
dan tak lupa subjek Computer in Science di samping beberapa requirement subjek 
iaitu Management,Study Cirle dan Kelas Tilawah/Tahfiz.

Maka, anda mungkin mempunyai masa lapang banyak tak sedikit yang akan menjadi 
ujian untuk lebih banyak play here and there. NO NO NO. 

Bukan kata main-main tak boleh, tapi gunakan masa ini untuk skor dean list ye,grab 
the chance and a quite free time sebab next sem anda akan jadi separuh zombi 
kampung pisang sebab kalauikut study plan sama dengan kami,semester 2 agak teruji 
dengan subjek hot tough iaitu Anatomy 1, Physiology 1, Biochemistry 2,BM and killer 
subjek Molecular Biology -,- 

Dan untuk pengetahuan semua, belajar ilmu sains ini jangan pinggirkan ucapan
Subnallah bila tahu,terjumpa dan terbaca the miracles of sciences. Sebab banyak
sangat penciptaan Maha Hebat Allah swt bila kita belajar DNA,systems in our body dll.

Tak payah tapi tak mudah kos biomedic ini bergantung atas diri kita masing-masing.
Belajarlah dengan konsisten seperti senior2 yang performed daebak(hebat) dalam 
kuliah so kita pasti punya masa untuk berpersatuan,berUsrah riang,bersosial 
dengan masyarakat,bermain dan berjoggingg di tasik Kuantan.InsyaAllah.

Masuk Kuantan ini, officially dah jadi degree students, so ujian akademik dan hidup
semakin kuat dan getir.So, pilih kawan yang baik, jaga diri bebaik yang jaga amanah 
belajar parents masing-masing ye.Jangan ikut benda tak elok. Paling penting jaga 
hablun minnaAllah disamping strengthen the bonds dengan manusia.

Banyakkan DOA semoga segala urusan dipermudahkan dalam jihad menuntut ilmu.

BUKAN SAJA-SAJA ALLAH meletakkanmu dalam BIDANG itu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH mengurniakanmu KEPAKARAN itu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH memberikan UJIAN sebegitu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH membiarkanmu mengemudi dalam KEADAAN sebegitu..

MELAINKAN ALLAH tahu kamu akan memberikan sesuatu dalam bidang itu..
MELAINKAN ALLAH tahu kamu bakal membiakkan ilmu-ilmu itu..
MELAINKAN ALLAH akan temukan kamu dengan insan-insan ikhlas membantu..
MELAINKAN ALLAH mahu menguatkanmu..
MELAINKAN ALLAH mahu kamu tahu betapa tingginya kasih sayangNYA padamu..

renungan buat PARA PENUNTUT ILMU..

Salam Taaruf buat semua adik-adik (brothers and sisters) Kulliyyah of Allied Health Sciences dan Salam Perjuangan~Quoted from Bro Luqman Hakim, SRC of KAHS~

Anda akan gembira dan suka bila anda sendiri menghidupkan rasa itu pada course 
biomedic.Get ready to love it ya ! Good Luck to Future Muslims Researchers.

Ingat, cinta akan lenyap dengan lenyapnya sebab -Ibnu Qayyim Al-Jauziyah-

-Batch Biomedic GX 111-
Ahlan wasahlan ila Taman Ilmu dan Budi ye juniors, insyaAllah,jumpa nati juniors :)
Towards profesional Muslims Healthcare,yoossssh, takbir! 

ps: dengar kata juniors batch ini 50++.Kita segeng.Jom gegarkan bumi Kuantan!

7 pengomen sporting!:

..::NaBiLaH SoLeHah::.. said...

waaa...bestnyer kak..erm,skrg biomedik under allied kan?kite teringin nk ambik.. :)

..::NaBiLaH SoLeHah::.. said...

waaa..bestnyer kak...kite teringin nk ambik medic,tp,mcm susah je..hee..pastu,tetibe mcm minat biomedik pulak..heee :)

Sis Izzati said...

hehe best2 :)

meh la dtg sini, yup biomed
under allied skrg, so sah2
dah diiktiraf kos under sains kesihatan bersekutu,hehe

apa2, jgn segan tanya ye,
cuma tolong apa yg termampu utk bakal juniors ^__^

Sitinoradila Awang said...

tq for sharing sis.. nervous for intview tmorrow. can u share some questions that given to u before..

Sitinoradila Awang said...

tq for sharing sis.. nervous for intview tmorrow. can u share some questions that given to u before..

Flower Boy said...

Salam sis, saye berminat dgn biomed ni. Susah ke nk dpt biomed time degree nanti. Normally, ade interview dulu dkt cfs?

Izzati Nur said...

@sitinoradila awang:

Ya Rabbi, maafkan kak dik, dah setaun xbukak blog.

so how's the i/view? InsyaAllah oke kan kan :) result dah kuar kan, sharela ngan akak..

btw, ms batch akak xde i/view ni, stat dgn batch yg akan masuk intake 2013 yg ada.

@Flower Boy
-How to say, biomed skrg ongoing course yg smakin dapat tempat di Malaysia sbb Malaysia now byk fokus on research for medical sciences.

Yes, akan ada i/view di cfs sebelum masuk uia Kuantan sbb ia ikut kuota kos yg ditawarkan. Agak compete tp InsyaAllah ada rezeki awk Flower Boy.. tanam minat awal2 sebelum masuk :)

Feel free to help all of u juniors n those yang berminat dgn biomed.
Sorry akak lambat sgt reply -.-

Doakan akak. This September is my final year of Biomedic :)

 

Blog Template by BloggerCandy.com