Followers

Wednesday, June 13, 2012

VERSUS ;)

Masuk  kali ini dah 3 kali baca rasanya,tanpa skip.Yang pasti dek penangan isi 
buku yang membekas pada hati,kena pada jiwa, terpukul atas muka.
my favoritas writer!
Versus untuk berubah kepada dari tak tahu kepada tahu dengan cari ilmu.
Dari tak baik kepada baik dan lebih baik ikut skema Allah dan Rasul.
Dari tepi jalanan kepada sujud menghadap Tuhan.

Berpeluh juga bila define balik apa maksud B.A.I.K?

Yang pasti,jawapan skema ikut silibus Al-Quran dan Hadith;
Buat apa yang Allah suruh, tinggal apa yang Allah larang.

Maka selagi ada benda tak settle belum cukup baik lagi la tu.

Lagi, amalkan Islam secara menyeluruh, bukan aci ambik apa yang kita suka je.
Yang part rasa berat nak buat, macam leceh dan konservatif tinggal.

Ni salah silibus, nak amal Islam tak boleh juz'ie,separuh-separuh tapi take the 
whole Islam walau rasa berat itu lebih baik untuk kesejahteraan diri di akhirat.

Contoh dari buku ini:

Kalau perempuan,

Solat dah baik 5 waktu, tapi tak pakai tudung.Belum cukup baik.
Sama jugak kalau pakai tudung tapi solat tak cukup 5 waktu.Belum cukup baik.

Kalau lelaki,
baca Al-Quran tiap-tiap hari tapi  main bola nampak patella kepala lutut, tak 
cukup baik lagi.Atau solat dah 5 waktu, tapi suka-suki pegang tangan anak dara orang
bukan mahram, tak cukup baik lagi.

Oh macam tu...maknanya selagi tak embrace Islam totally, tak cukup baik lagilah.

Then,THAT its baik.Ikut definisi dia dan memang tepat dengan ayat Allah swt;
Masuklah Islam secara menyeluruh, dan janganlah ikut syaitan kerana dia musuh
yang nyata [Al-Baqarah:208)

Jauh lagi aku nak jadi baik tapi tak pernah lambat kan.
Kita sama-sama berusaha ke arah itu, sebab ingat Allah lihat usaha bukan natijah.

Dan dalam proses nak jadi baik, nak tak nak,kena sangat tabah, kuat untuk muhajadah menuju istiqamah.Mohonnya, moga kita beroleh ikhlas dan istiqamah.


Ikhlas berubah for a better person, for the sake of HIM,for mardhatillah.

Better late than never
But better never late ;)

ps:serius, betapa lalai bila duduk di rumah tapi melihat stok buku yang sama-sama
bercadang untuk baca masa cuti dengan kawan,moga ia jadi penguat.

pss: takde manusia lain di sisi,Allah sentiasa ada ;)

pss:Ramadhan is coming, sebulan lebih je lagi,sampaikan kami ke Ramadhan.

6 pengomen sporting!:

fairuspeng said...

dah ada dalm koleksi
tapi belum sempat baca lagi..

haih.. kena baca cepat2 ni...

susah jugak nk jadi baik kan..
tu baru bab2 kecil.. bab2 besar nanti lagi berpeluh

sis Izzati said...

a.peng long time no see!
moga sehat dgn kasih sayang DIA.

kena baca,kalaulah bleh letak hukum wajib baca =.= find the time bro.

berpeluh goosebump semua ada ke arah jadi baik ikut skema ALLAH & Rasul.
yet,there always rooms for improvement to a better one,insyaAllah :)

sama2 berusaha

athirahariffin said...

eti, cuti ni update la byk sikit blog. blog so lagi ko deh. ak boring ni. hehe. share la gapo mg baco :)

sis Izzati said...

@trah

mesti mu rindu katku nieh sapa siap request update blog,tapi cover boring duk umah kan :P

same goes to you,update la deh.
aku. insyaAllah

tengah duk cari idea karang cerpen.wakaka hikayat malim deman

srikandiabubakar said...

pun dah baca novel ni..mmg rsa terkesan..pendekatan yg sgt baik..cma persoalan yg tinggal,mcm mna nak consistent..huhu

Izzati Nur said...

@srikandiabubakar

-1st, jom jd penulis mcm dia nak?
Berangan tinggi sy ni :)

-nk konsisten ye?
Mula2 ayuh kita stat dgn bnda kecik2 dlu. Lbih baik ada dr xde, dan Allah nilai istiqamah kita wlu sdikit cuma :)

jom sama2, konsisten versus nafsu utk jd lbih baik,insyaAllah.

 

Blog Template by BloggerCandy.com