Followers

Wednesday, April 6, 2011

Merindui Masa Lalu,Teruja Masa Depan

\

Masa dahulu.Saya rindu..

Maen masak-masak,maen doktor-doktor, maen sorok-sorok, maen batu selambut, maen bola
kaki tiga,jalan keliling kampung dengan basikal, pergi sekolah dengan basikal@ bus sekolah,
dapat performed well dalam exam kecuali math(anti maths),jadi pengawas sekolah, jatuh kolam
penuh berudu, ditumbuk budak darjah 1 sampai menangis,kena rotan sebab sorang diri dapat B
untuk maths dalam ramai2 budak sekelas.Oh Maths lagi.

Lagi.Beratur panjang bila van milo free datang sekolah, buat lukisan dengan water calours,beli
air harga 20sen,bawak duit belanja 50 sen tapi boleh beli makanan jugak( tapi sedikit jela =) ),
dapatRM 1 untuk setiap A, kalau dapat 3 A, RM 3 akan dapat, banyak pada  masa itu, boleh
tunjuk dengan adik-beradik laen, muka penuh bangga tayang duit,waktu prep yang sering
dihabiskan dengan belajar tapi sambil berbual, merancang dan jadi fasi untuk Badan Dakwah
sekolah,oh rindu sekolah yang sangat berjasa.

Masa depan, saya teruja..

Untuk habeskan ijazah walau sekarang masih melepak di matrik, mahu kerja di lab @ hospital,
mahu ada kereta Ispira yang ada conteng macam kereta dalam filem KL Drift,(saya penyokong
buatan Malaysia, =P ), mahu ada rumah yang dicat warna hijau epal dengan hiasan dalaman
simple,mahu bagi duit kat umi dan abah dengan gaji sendiri, mahu menjejak kaki Tanah Haram,
mahu beli segala yang mahu dengan duit sendiri, mahu itu dan ini.Banyak sangat planning masa
depan.Ada lagi yang tertinggal??

rumah ini lawa!
Pernah anda rasa perasaan yang sama macam saya ini??

Rindu pada masa lalu, serasa mahu putar balik zaman kanak-kanak dan di bangku sekolah tapi
pada yang sama sangat tak sabar nak menempuh masa depan dengan planning segala bagai nak rak.

Kenapa perasaan atau rasa itu terdetik di hati??

Mungkin ia adalah kerana kita menyesal tidak melakukan yang terbaik pada masa lalu.
Mungkin juga kerana masa lalu itu lebih indah dan cerah berbanding masa sekarang.
Mungkin masa lalu kita kurang beban dan tanggunjawab seiring peningkatan usia.

Mungkin perancangan masa depan itu dirasa tak mustahil untuk merealisasikannya..
Mungkin masa depan itu sebagai tempat untuk menebus kesalahan lalu.
Mungkin masa depan itu lebih indah dari masa sekarang.

Segalanya mungkin.

Lalu, sedarlah kita berada pada masa sekarang maka gunakannya untuk menebus
masa lalu dan corakkannya agar ia jadi lebih indah.Bukan hanya terus melakar masa depan
tapi terlupa masa sekarang lah akan mencorak masa depan sama ada terus di takuk lama
atau lukisan kehidupan menjadi lebih menarik nanti.

Masa sekarang akan jadi masa lalu, dan masa hadapan adalah hasil corakan masa sekarang.
Kalau masa dahulu kurang indah, jangan lepaskan masa sekarang untuk melakar kembali sebab
kita belum pasti masih sempat menhadapi masa hadapan.

Untuk masa hadapan, teruskan pasang impian dan doa tanpa melupakan peluh usaha kerana
hanya itu buat kita lebih semangat pada masa sekarang dan jadikan masa lalu sebagai guru
kehidupan agarhari dan masa yang ada sekarang tidak mengulang kesilapan tapi membuahkan
hasil yang lebih baek mengikut takdir Allah SWT sejak azali.Lalu,gunakanlah  masa sekarang
sebaiknya dan bersyukurlah Allah masih panjangkan usia sehingga saat ini,ketika membaca ini.


Masa lalu, masa sekarang dan masa hadapan adalah umpama puzzle.Jika hilang satu ia
anak puzzle bagai ada sesuatu yang hilang dan tidak lengkaplah puzzle kehidupan ini dan tidak
lagi jadi bermakna.

Lukislah kehidupan sekarang seindahnya didasarkan pada syarakNYA.Pasti indah kan??

3 pengomen sporting!:

Sebiru Langit said...

salam..minta curi idea sikit..nice post kali nie..syukran

athirahariffin said...

aku suko post nih...

^^,

serious, meme miss sgt masa dulu2x, tapi, curious jugak nak tahu maso depan gano..

sisIzzati said...

alip:silakan,idea utk dikongsi so 4 me nevermind,steal it :)

tirah: hoho, ni ant sharing ms kito bukak poso samo kito last week hk mg g lwat sket.indeed,miss all dat tym n at da same tyme excited to know what in future..smoga baik2 shj nti,tp yg pasti ujian smkin bsar.kna mntally prepared! :)

 

Blog Template by BloggerCandy.com