Followers

Friday, December 10, 2010

Pendapat: Ego

[bunyi mesej masuk]


"salam 1 m'sia.Salam naqibah, awak sorry nyibuk.nak tanya benda.
Serabut tol mikir,macam mana nak buang ego jauh2,biar diri

tak dipenuhi penyesalan"-dR fa....h-


Aku terfikir-fikir apa jawapan terbaik..anak buah ni,ilham sila datang.


"wasalam.ego? try bagi contoh situsasi supaya senang kak ety nak paham
keadaan"


Bajet macam tahu je nak jawab apa nanti.


"dik,1st mmg ego ada dalam diri semua orang cuma bezanya tinggi 
rendah dan kita tahu tak nak kawal ia :)..tapi bila dah sampai 
super-ego tu yang bahaya.bleh dibenci orang nanti.ego ni yang kita 
tak nak.biasanya orang ego sebab dia rasa dia betul dan hebat.
sekadar pendapat.


tapi kita sebenarnya kena pandang dan ingat  bahawa kita bukan 
yang terbaik malah ada yang lebih teruk dari kita cuba tanamkan sikap 
selami diri orang lain gak.time tengah rasa kita je 
yang betul,cuba dengar pendapat orang lain jugak dan jangan nampak 
kita nak semua terima apa kita nak.amat penting pandai kawal E.Q,
emosi kita :)


Rasional dan berlapang dadalah dalam sesuatu perkara.Kenallah Allah
dengan sebaik-baiknya sebab dengan itu kita akan tahu batas ego kita
takat mana.


baca Quran sebab boleh lembutkan hati,insyaAllah.Sebab ego itu datang
dari hati juga.Kita hanya hambaNYA dik :).."


Dia balas:


"..nasib baik tak capai tahap super-ego lagi.tak perlu kedekut kasih
sayang dengan manusia.ore baru sedar semua2 ini akhir tahun hari tu.
dan mulai titik itu ore start semula hidup baru,tutup buku lama,lupakan 
semua.tak salah mintak maaf kat seseorang walau dia tak sakit hati 
pun dengan kita.."


Saya balas balik:


bagus.Usah kedekut dalam berkasih sayang kerna Allah maha penyayang.
tapi kalau ada yang rasa tak settle bagitahulah dia.


Dia juga balas balik:


"..taw2,takut hidup dipenuhi penyesalan itu.I mean takut tak berkat
hidup buat sakitkan hati orang tanpa sedar dan tak sempat minta maaf.
Sebelum buang ego tak pernah kongsi masalah ngan orang.wat dek je.
Satu lagi susah benar air mata nak jatuh.tu yang kepala jadi tak betul
kalau ada probs..tengs k.ety"


Mesej last sebelum tamat diskusi:


"dik,menangis bukan bermakna tak kuat tapi sedar diri kita hanya
hamba yang lemah.Hargai sahabat2 kamu dengan berkongsi dengan 
mereka sebelum tiada masa nak berbuat demikian.."


Selesai.




Ego sukar untuk dimengertikan.Kadang perlu agar kita dapat 
pertahankan sesuatu yang benar namun jangan dilupa pandangan 
dan perasaan orang lain.


Kita ada perasaan,mereka juga ada perasaan.


Lalu,selamilah jiwa maka tenanglah hati.Ithar (melebihkan orang lain)
itu juga perlu bagi mendapat tahap ukhuwwah yang tertinggi.


Mohon perlindungan dari syaitan yang direjam.


Dik,terima kasih untuk pertanyaan itu,semoga ALLAH merahmati kamu.


Lalu bagimana ego itu  perlu dikawal?? Pendapat anda.

6 pengomen sporting!:

white cloth said...

perkongsian yang ringkas dan padat..=)

ego, kadang2 mmg ssh nak dikawal..
lagi2 bile syaitan dah mula cucuk..

kalo rse keegoan tibe2 mghnggp di hati, cpt2 istighfar..n anggap semua org yg disekitar kita lbh bgs dr kita..pupuk sifat rndh diri sket..=)
sekadr pndgn~

Azhar Al-Banna said...

ego mmg perlu ade gk kadang2..

sisIzzati said...

azhar: perlu to pretend wat the haq

whitecloth:yess,kdg2 xsedar pun kan
smoga ALLAH jauhkan kita dr jd superego,ameen :)

srikandi ISLAM said...

ego ni perlu bertempat..

ego dr kalah dgn syaitan..
mujahadah..

Mohamadazhan hjDesa said...

ego dgn musuh yang menentang..

sisIzzati said...

serikandi: btmpat dan ikt batas :)

azhan:ego dlm mksud degil/keras dgn musuh yg tentang itu perlu :)

 

Blog Template by BloggerCandy.com